Udflugten 22/9 2018

Horn importeret fra Nigeria

På vej op til Bovbjerg Fyr

Kære allesammen.

Her kan I læse et referat og se billeder fra vores tur:

                 Udflugt med Sydvestjysk Vævekreds d.22 sep.2018.

               20 morgenfriske damer steg på bussen og begyndte den ret lange tur langs
 den jyske vestkyst. Trods storm og regn var humøret fint; vi fik serveret kaffe og Toves gode boller. Efterhånden blev vejret lidt mere venligt med solstrejf og ophold mellem bygerne. Op ad formiddagen nåede vi til Bøvlingbjerg, hvor vi samledes inde på hornvarefabrikkens værksted. Her blev vi præsenteret for et håndværk som, tror jeg, ingen af os havde kendskab til. Per gav os en meget fin indføring i hele arbejdsprocessen og en spændende fortælling om, hvorfor netop dette håndværk var kommet til egnen: En dansk mand var krigsfange i England, og her lærte han at arbejde med horn. Han kom tilbage til sin hjemegn i Nordjylland og videregav sin viden til egnens befolkning, som begyndte at forarbejde ting af ben, især skeer, som de gik rundt og solgte. De tjente derved, ligesom uldjyderne, lidt til den daglige husholdning, hvor der i 1800-tallet ikke var meget at gøre med. Per viste -og fortalte om - de forskellige processer fra horn til det færdige produkt. Hornene kommer fra Nigeria, fra afrikanske slagtekvæg. Hornene er kogt af, når de kommer i store containere til Bøvlingbjerg. Ved hver sending kommer der nogle fra danske myndigheder og kontrollerer, at alt er i orden - og det koster! Vi fortsatte til hornvarefabrikkens nye sted i byen, en meget flot butik med masser af spændende ting lavet af horn. Vi var mange som måtte have et par ting med hjem.

Vi fortsatte turen til Bovbjerg Fyr. Hold da op hvor det stormede; her ville selv den bedste hårlak have givet op. Men et flot syn var det at se havet i oprør. Vi holdt på hinanden og på hat og briller og gik op til fyret, hvor vi fik serveret fyrmesterens yndlingstallerken. Det bekom os alle vel:  Jeg tror, vi var blevet sultne.
   
Herefter kørte ud til Petrea Jürgensen. Hun bor meget smukt ude på landet ca. 12 km fra Lemvig. Vi kom ind i en stor, dejlig og lys vævestue med 3 opsatte væve og mange af Petreas meget flotte ting: sjaler, plaids, tørklæder, duge og meget andet. Petrea begyndte at væve i 1990, men at lære at spinde var det første: En dame på besøg spurgte hende, hvad hun brugte ulden til fra fårene, som gik derude. Det brugte hun ikke til noget, men gik så i gang med at lære at spinde. Petrea blev senere præsenteret for en væv, men det gad hun virkelig ikke; det så besværligt ud. Alligevel gik hun rundt og kiggede på et vævekursus, lidt udenfor nummer, og pludselig var der noget som fængede, og man må sige hun er gået all in. Petrea fortalte engageret og spændende. Her var ikke nogen hemmeligheder; hun fortalte om alle sine små, hjemmelavede hjælpemidler, som man selv kunne lave. Petrea har en frisk og slagfærdig måde at fortælle på med et strejf af den lokale dialekt. Efter kaffen og Annettes gode kage var det tid til hjemturen. Det var en laaang, men rigtig dejlig tur med en behagelig og rolig kørsel.

Kirsten